• "Basın, milletin müşterek sesidir."
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

BOLU'DA GÖREV YAPAN BASIN MENSUPLARI YAPAY ZEKAYLA KALP TARAMASINDAN GEÇTİ

  • Tarih

    26 Nisan 2025 Cumartesi

  • Kategori

    Bizden Haberler

Kalp krizi riskini önceden tespit etmek ve bu riski önlemek yapay zeka destekli tarama programı ile mümkün hale geldi. Yapay zeka ile 4 dakikada kalp sağlığı taraması yapılabiliyor. Yapay zeka tabanlı kalp sağlığı taraması yapan Cardisio cihazı ile Bolu Gazeteciler Cemiyeti üyeleri detaylı kalp taramasından geçti.

Cardisiography (CSG) yöntemiyle gerçekleştirilen taramayla, kalp hastalıklarının erken teşhis edilmesine olanak sağlanıyor. CSG, kalp dolaşım bozukluklarını yüksek doğrulukla tespit eden, invazif olmayan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Yapay zekâ desteğiyle çalışan sistem, 3,2 milyon veri noktasını analiz ederek risk puanını belirliyor ve sonuçları anında raporluyor. 3 Boyutlu kalp analizi, hassas ve hızlı sonuç, yapay zeka değerlendirmesi, istirahat halinde, non invaziv ve yüksek doğrulukta veriler elde edilmesini sağlıyor.
Bolu Gazeteciler Cemiyeti (BGC) üyeleri, Cardicare Sağlık Firması tarafından sunulan yapay zeka tabanlı Cardisio cihazıyla kalp sağlığı taramasından geçirildi.  Kardiyolog Dr. Muhammed Esad Çekin’in kontrolünde yapılan dört dakikalık testlerin sonuçları anında BGC üyeleri ile  paylaşıldı.

DÖRT DAKİKADA SONUÇ ALINIYOR
Almanya’da geliştirilen bu projenin Türkiye’ye gelmesinde öncü olan Kardiyolog Dr. Muhammed Esad Çekin, “Bütün dünya yapay zeka teknoloji üstüne birşeyler üretme konusunda bir yarış halinde. Bu metod Almanya menşeili bir metod. Ben bundan 3-4 yıl kadar evvel araştırmalarım neticesinde bu metodu geliştiren Dr. Gero isimli profesör ile görüşme talep ettim ve Almanya’ya gidip dinleme fırsatı buldum. Sonrasında Türkiye’ye geldi. Türkiye’de de dinlemiş olduk ve vaad ettikleri şey çok makuldu. Yapay zekanın analiz gücü sayesinde sadece 4 dakikada hiçbir yan etki olmadan hızlı bir şekilde kardiyak tarama yapabilmeyi vaad ediyordu. Beni de bilimsel olarak heyecanlandıran bu metod ile bu şekilde tanışmış olduk” dedi.

“BU SAYEDE KALP HASTALIKLARINI HENÜZ GÜN YÜZÜNE ÇIKMASA DAHİ MEVCUT BOZUKLUĞU TESPİT EDİP ÖNLEME İMKANI BULABİLİYORUZ”
Bu projenin 3.2 milyon detayı işleyerek rapor veren bir sistem olduğunu vurgulayan Dr. Çekin “Bizim kalbimizin 5 milyar kalp hücresi vardır ve her bir kalp hücresinde elektrik akımı vardır. Bu elektrik akımının dağılımını heteretojisine odaklanarak yapay zekanın analiz gücü ile kalpte bir hastalık var mı yok mu bunu tespit etmeye yarıyor. 300 tane kalp atışını algoritma alıyor, her bir kalp atışı için 290 farklı parametreyi analiz ediyor ve totalde 3.2 milyon datayı işledikten sonra önümüze bir rapor veriyor. Bu sayede kalp hastalıklarını henüz gün yüzüne çıkmasa dahi mevcut bozukluğu tespit edip önleme imkanı bulabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“KOVİD PANDEMİSİNDEN SONRA BİR DE KALP PANDEMİSİ YAŞAR HALE GELDİK”
Özellikle son dönemde kalp krizi risklerinin arttığını belirten Dr. Çekin “Tabiri caizse Kovid pandemisinden sonra bir de kalp pandemisi yaşar hale geldik. İnsanlar kalp hastası olabiliyor fakat bunun farkında olmayabiliyor. Bu altta yatan hastalık kalp krizi olarak ansızın ortaya çıkıp acı haberler duymamıza neden olabiliyor. Burada bizim önerimiz her zaman özellikle belli bir yaş üstünde risk faktörlü olanların kalp doktoruna muayeneye gitmesi. Çünkü hastalar farketmese bile biz tespit edebiliriz. Bir iyi haberde şu bizimde analiz edemediğimiz yerlerde yapay zekanın desteğini alıp analiz yapabiliyoruz. İnsan hayatından kıymetli hiçbir şey yoksa en büyük özeninde insan hayatına gösterilmesi lazım. Kalp krizi artık kader olmaktan çıkmalı. Önümüzdeki on yıl içerisinde gelişmiş medeniyetlerde kalp krizi nedenli ölümlerin keskin bir şekilde azaltılması hedefleniyor. Bizim ülkemizde de biz bunu başarmalıyız. Bunu ise ancak erken tanı olanaklarının arttırılması ile sağlayabiliriz. İşte burada yapay zeka desteği doktorlara adeta can kurtarıcı olarak gelebilir. Hep tartışılır, ‘Yapay zeka doktorların yerini alacak mı?’ Ben genelde şunu söylüyorum ‘hayır almayacak ama onları daha iyi doktor yapacak.’ Bu minvalde mesleği itibariyle biraz daha riskli grupta tanımlayabileceğimiz gazetecilerimizin taramasını yapmak istedik. Bolu’nun vizyoner kimliği ile örtüşecek şekilde çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. 

“ÜYELERİMİZ YAPAY ZEKA DESTEKLİ KALP KONTROLÜNDEN GEÇİYOR"
Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mert Minisker ise yaptığı açıklamada, “Yapay zeka destekli kalp kontrolüne üyelerimiz yoğun talep gösterdi.  Çünkü gerçekten stresli bir sektörde mesleğimizi icra ediyoruz.  Sağ olsun Esad Hocamın da söylediği gibi aslında Türkiye’de ki nadir uygulamalardan bir tanesi. Yapay zeka desteği artık hayatın her alanına girdi. Sağlıkta da bunu görebiliyoruz. Bolu sağlık sektöründe kendi ölçeğinde ki illere göre daha önde olan bir şehir. Bunu bugün bir kez daha kanıtladı. Biz bu sistemi geliştiren hocalarımıza bize bu imkanı tanıdıkları için çok teşekkür ederiz”  şeklinde konuştu.

“%90 DOĞRULUKLA BİZ KALPTE BİR PATALOJİ OLUP, OLMADIĞINI TESPİT EDEBİLİYORUZ”
Cardicare Sağlık Firması’nın CEO’su Abdullah Çekin, Cardisio cihazı hakkında bilgi vererek, “ Bugün Bolu’da çalışan gazetecilerimize kalp taraması yapmak için buraya geldik. Yapay zekayla kalp Chec-Up’ı yapan bir Cardisiography isimli bir tetkik için bir araya geldik. Bu tetkik Almanya’da geliştirilmiş bir tetkik. Son üç yıldır da Türkiye’de aktif bir şekilde kullanılıyor aslında. Tetkikin genel amacı, fonksiyonel bir tarama testi yapmaktır. Bu tetkikle 4 dakika içerisinde kalpten 300 tane kalp atımı alıyor, 290 farklı parametrede her bir atımı analiz ediyor.  Buna göre de kalpte elektriksel bir bozulma var mı, yok mu aslında bunu buluyor. Buna göre de yapay zekayla analiz yapıyor. Yapay zeka gündemimizde zaten, herkesin gündeminde artık. Günümüzde çok “High” bir konu olarak geçiyor. Sağlık alanında da çok ciddi etkileri var artık. Yapay zekanın erken tespit edebilme oranı da şu anda yapılan çalışmalara oranla %90 seviye ileride. Yani şu anda %90 doğrulukla biz kalpte bir pataloji olup, olmadığını tespit edebiliyoruz” dedi.

“10 YIL ÖNCE KALP KRİZİ GEÇİRDİM”
Cardicare Sağlık Firması’nın COO’su Turabi Aydemir, 10 yıl önce kendisinin de kalp krizi geçirdiğini ve bu yüzden Cardisio cihazını Türkiye'ye getirmek için adım attığını belirterek;
“ Yaklaşık 25 yıldır medikal işi yapıyorum, sağlık sektöründeyim. Ben de 10 yıl önce, 36 yaşımdayken bkalp krizi geçirdim. Sonrasında  3 gün yoğun bakımda kaldım. Sektörde de olduğum için ondan sonra biraz araştırmaya girmiştim. Kalple ilgili nasıl bir cihaz bulabiliriz, nasıl bir tetkik bulabiliriz diye. Almanya'da 3 yıl önce bu cihazı bulduk. Cihaz 3 yıldır da rutin olarak Türkiye’de kullanılıyor. Artı olarak Kıbrıs'ta da var cihazlarımız. İnsanlara nasıl faydalı olabiliriz, ne yapabiliriz diye çabalıyoruz şu an. Çeşitli taramalar yapıyoruz, toplu taramalar. Bugün de Bolu’dayız, Bolu’da taramamızı yapıp, bütün insanları bilgilendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

sponsorlarımız